i3 - Freude am Laden

Käyttäjät esittelevät autojaan
Wonderi
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1877
Liittynyt: 20 Syys 2015, 00:39
Auto: i3 94Ah 2016
Paikkakunta: Nokia

Pitkän harkinnan jälkeen tuli siirryttyä diesel-ajasta sähköajamiseen. Ensimmäinen lataus hollantilaisella latausemalla keula kohti kotia.
Kuva
Auto on BMW i3 94Ah vuosimallia 2016, ostohetkellä mittarissa oli 24tkm. Onnistuin löytämään yksilön jossa on luxusvarustelua mukana, mm. tummanruskeaa nahkaa penkeissä ja kojelaudassa, puuta kojelaudassa, isommat näyttävät 20" pyörät (vakiona aika karut 19" vanteet) led-valoa keulalla ja ties missä ovilokeroissa ja ovenkahvoissa. Suurimmassa osassa näistä on hiirenharmaa säkkikangassisustus ja valkoinen väri. Navi on mallia Professional. Tässä yksilössä munuaisten ja kynnyslistojen sinisen värin tilalla on arvokkaampi hopeanharmaa. Ainoat naarmut mitä olen löytänyt on kolmessa vanteessa, muuten ei näy kiveniskemiäkään. Vanteiden rotvalli-ihottuma ja hieman outo ohjaustuntuma laittaa varaamaan ajan pyöriensuuntaukseen.

i3 noin yleensä on monella tavalla erikoinen peli. Kori on yhdistelmä hiilikuitua ja muita muoveja. Rohkeaa muotoilua päällä ja sisällä. Kokomusta ulkoväri tummennettujen takaikkunoiden kanssa pehmentää muotoilun metkuja jonkun verran. Korin tilankäyttö on alunperinkin sähköautoksi suunniteltu, joten 32cm F20:tä ja 63cm F31:tä lyhyemmässä korissa on tavaratilan ja ohjaamon pituusmitta kuitenkin samaa luokkaa F20:n kanssa. Etupenkkiläisille ohjaamo on harvinaisen tilava, vertasi melkein minkä tahansa luokan henkilöautoon. Istuma-asento on hieman ryhdikkäämpi kuin "matalissa" Bemareissa ja ainakin minä saan erinomaisen ja väsyttämättömän ajoasennon vaikka istuinosan kallistussäätöä ei olekaan. Ergonomia on tuttua Bemaria, samoin ohjaamon napit, nupit ja infotainmentit on tuttua tavaraa F-sarjan Bemareista. Ainoastaan vaihdevipu toimii eripäin kuin kaikissa maailman muissa automaateissa, D onkin vipua eteen tökäten ja R taakse. Saas nähdä tuleeko vahinko ennen kuin opin. Takapenkillä on paikat vain kahdelle, ja niille sivusuunnassa tilaa juhlavasti. Tavaratila on kooltaan aika lähellä ykköstä, tilan pohja tosin on korkealla eikä varapyörän tai tunkin poteroa ole pohjalla, kun siellä on tilavaraus apumoottorille (REX). Matkustamonkin lattia on tavallista korkeammalla, kun akku on lattian alla. Näkyvyys isoista ikkunoista ja hieman korkeammalta on suorastaan erinomainen.

Sähköautolla ajo on erilainen elämys. Ei kuulu pörinämoottoriääniä, vain vieno sähkömoottorivinkuna reippaammissa kiihdytyksissä. Ei tarvitse odotella turboviivettä eikä vaihteiston miettimistä, kiihtyvyys on ihan välitöntä kun kaasupolj.. virtapoljinta painaa. Alkuun tuli vahingossa turhan äkäisiä kiihdytyksiä tehtyä, kunnes oppi reagointinopeuden. Tottumista vaatii myös mutta tottumisen jälkeen erinomaisesti toimii "yhden polkimen ajo", eli kaasua nostamalla auto sähköjarruttaa automaattisesti tuupaten virtaa takaisin akkuun (regen). Jos ajaa nätisti ennakoiden niin kuin autolla kuuluu, jarrupolkimeen ei tarvitse välttämättä koskea ollenkaan muuten kuin P:ltä vaihdetta päälle laittaessa. Liikennevaloihin pysähtyessäkin se himmaa nätisti nollaan asti, ja loivassa mäessä pitää paikallaankin, koskematta jarrupolkimeen. Mutta ylläreitä tulee aluksi kun ei muista ettei kaasujalkaa saa nostaa ylös ilman syytä. Toisenmerkkisissä sähköautoissa on regen-teho säädettävissä napista, i3:ssa se on mielestäni valmiiksi kohdallaan.

i3:een on eri vuosina saanut joko 60Ah, 94Ah tai 120Ah akun, eli oikeasti 22kWh, 33kWh tai 42kWh kapasiteetilla. Ilmeisesti myyntimiesten mielestä isommat Ah-lukemat on hienompia. Akun kasvusta huolimatta painossa ei ole kovin suurta muutosta tullut, kehitys kehittynyt. Minun 94Ah versiolle (jossa on lämpöpumppu energiataloutta parantamassa, ja ei ole apumoottoria kuolleena painona), luvataan NEDC-direktiivin mukaan 300km ajomatka akullisella, käytännössä pääsee jonkun verran päälle 200km. Paitsi jos ajaa isoa kovaa, sitten range lyhenee äkkiä. "Täysiä" on i3:n tapauksessa 150km/h, i3s on rajoitettu vähän ylemmäs. Latausta i3 ottaa vastaan vaihtovirtana max 11kW teholla ja tasavirtana max 50kW teholla, n. 85% varaustilasta ylöspäin lataus hidastuu huomattavasti. Kotiin hankin voimavirtapistorasiaan kytkettävän latausjohdon joka antaa 11kw, mutta sen voi adapterilla kytkeä myös yhteen vaiheeseen tavalliseen shuko-pistorasiaan, yön yli lataus ehtii tapahtua 2,3kW tehollakin, eikä sula edes pistorasia vielä. Käytännön elämässä 99% ajostani on lähialueella pyörimistä, eli akkukapasiteetti ei lopu kesken, ja auto latautuu mukavasti kotona. Harvinaisia pidempiä reissuja pitää sitten suunnitella vähän enemmän että missä ladataan. Tampereelta pääsee akullisella kuitenkin Helsinkiin, Jyväskylään, Seinäjoelle tai Turkuunkin jos haluaa.

Autokuume-ketjussa lupasin kertoa seikkailusta joka syntyi tätä autoa hakiessa. Ostostrategiaksi päätin hankkia vähän ajetun 2-3-vuotiaan auton Bemarin merkkiliikkeestä jotta tulisi vähemmän yllätyksiä, BMW Premium Selection -vaihtoautotakuusta plussaa. Itse auton ajamalla hakien, koska seikkailu on kivaa ja nyt sattui olemaan aikaa siihen käyttää. Ja tämähän oli elämäni ensimmäinen sähköautomatka. Muut suomalaiset tuntuvat nyt tuovan autoja Ruotsista, mutta i3:t on siellä harvassa ja kovemmissa hinnoissa kuin Keski-Euroopassa. Mobile.de:ssä on valtava valikoima mitä vaan autoja, halutuiksi kauppakumppaneiksi rajasin saksalaiset, hollantilaiset, belgialaiset ja itävaltalaiset liikkeet. Koska BMW-merkkiliikkeillä on keskimääräistä autokauppiasta luotettavampi maine, ja olin ostamassa uudenkarheaa tarkastettua autoa, päätin että voin sopia kaupat ja maksaa koko summan jo Suomesta käsin. Muuten joutuisi joko kuljettamaan kassillisen käteistä rahaa tai viettämään päivän tai pari hotellissa odotellen rahojen siirtymistä tililtä toiselle. Joten lentäen Amsterdamiin, ja siitä junalla-metrolla-bussilla 40km Rotterdamin eteläpuolelle Numansdorp-nimiseen pikkukaupunkiin. Ja sitten ei tarvinnutkaan kuin kätellä myyjä, ihailla autoa ja lähteä ajamaan kohti kotia. Sitten se varsinainen seikkailu vasta alkoi.

Myyjän kanssa ihmeteltiin että akkumittari näytti täyttä, mutta range vain 137km. No ajotietokone on oppinut huonoa ajotapaa kun autolla on ajettu pihassa ja pidetty virtoja päällä huoltohallissa, eiköhän se siitä tokene kun lähden ajamaan. Wrong. Auton mukana ei tullut 230V hidaslaturia ollenkaan, joten sitä oli todennäköisesti pelkästään pikaladattu ehkä aina tai ainakin viime aikoina. Tästä johtuen akun kennot ei olleet balanssissa ja 30% kapasiteetista oli pois pelistä. Alkuperäinen suunnitelma oli että 600km matka Travemünden satamaan tapahtuisi kolmella latauksella, ja Travessa ladaten pääsisi vielä loppumatkankin Nokialle asti. Ensimmäinen lataus onnistui kuin tanssi Hollannissa Fastnedin latausasemalla, laite osaa jopa tunnistaa kerran järjestelmälle esitellyn auton suoraan johdon kautta, ei tarvita appia tai RFID-lätkää niin kuin muilla latausasemilla. Siitä luottamus nousikin niin paljon, että päätin ajaa akun tyhjemmäksi ennen seuraavaa latausta. Mutta sitten osui kohdalle toimimattomia latausasemia, ja joku jossa olisi tarvittu ennalta hankittu tunnistelätkä, mistään ei tosin saanut selville mistä lätkän edes olisi voinut hankkia. Pahimmillaan rangea oli 11km jäljellä, kun saksalainen hipsteriravintola ja sen pihassa oleva hitaahko laturi pelasti. Ruoka oli kallista ja oudosti maustetua, mutta ei voinut valittaa. Siitä oli vajaata vajaammalla akulla pakko suunnistaa lähintä toimivaksi oletettua pikalaturia kohti, joka sattui olemaan kaakon suunnassa, vaikka olisi pitänyt päästä pohjoiseen. Fastned toimi taas hyvin, ja sen jälkeen löysin Hannoverin teknillisen yliopiston pihassa olevan pikalaturin joka tarjosi ilmaiseksi nopeat sähköt. Hannover ei ole läheskään reitin varrella Rotterdamista, Travemündeen, mutta matka sentää edistyi kotia kohti. Kohdalle osui myös muutama latausasema joiden piti olla maksullisia, mutta toimi silti ilmaiseksi. Jossain vaiheessa pudotin ajonopeuden 90km/h:iin, jolla rangea sai muutamankymmenen kilometriä pidennettyä. Lopulta pääsin satamaan kaksi tuntia ennen viimeistä hetkeä, ja ajattelin ladata Finnlinesin asiakaspalvelun kehumasta pikalaturista satamatalon edessä. Mutta ei, sekin olisi vaatinut ennakkoon hankitun tunnistelätkän. Mutta pääsin laivaan, ja pääsin laivasta vielä poiskin, puolentoista vuorokauden seisomisen aikana varausaste ei ollut juuri vähentynyt. Seitsemällä latauskerralla matka lopulta onnistui. En pysynyt laskuissa kuinka montaa tavalla tai toisella toimimatonta latausasemaa kävin yrittämässä. Osassa homma tökkäsi ihan maksukortin rekisteröinnin ongelmaan. Kaikkine mutkineen 820km Numansdorp-Nokia ajomatkasta tuli 930km. Kotiin päästyä lainasin naapurilta 230V hidaslaturin ja annoin akun latautua yön yli. Balanssiongelma näyttää poistuneen!

Lähtisinkö uudestaan hakemaan pientä sähköautoa Euroopan halki? Kyllä lähtisin! Nyt toisella kerralla osaisin jo monta sudenkuoppaa välttää, osaisin valikoida latausasemat paremmin, ja osaisin paremmin varmistaa että sähköauto on matkakunnossa. Jer. de Fonker BMW:n Paul Cardolille 10- erinomaisen sujuvasta palvelusta (miinus siitä ettei ollut hidasladattu autoa), AirBalticille, hollantilaiselle joukkoliikenteelle ja Finnlinesille 9,5 sujuvasta matkustamisesta ei-ajon osuudelta, 10+ Fastnedille ja hyvin vaihteleva arvosana muille latausemille mitä vastaan tuli.


Seuraavana suunnitelmassa Mustille (onhan se koiranpennun näköinenkin) on teettää kestokiiltoa pintaan ja selvittää mitkä talvirenkaat alle laitetaan. Kumimattoa tavaratilaan jo rulla, voisihan rullatavarasta noin tasalattiaiseen kokeilla lattiamatotkin tehdä.
Wonderi
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1877
Liittynyt: 20 Syys 2015, 00:39
Auto: i3 94Ah 2016
Paikkakunta: Nokia

Muutama kummastus on jäänyt vielä auki. BMW:n oman navin saa kyllä näyttämään latausasemia, mutta se on täysin hyödytön jos (kun?) ei saa suodatettua näkyviin vain pikalatureita, ja sellaisia joissa ei tarvita etukäteen hankittua tunnistelätkää. Osaako joku auttaa?

Plugshare ja Open Charge -appeilla olen paremmin löytänyt latausasemia, niillä voi suodattaa sujuvasti. Tosin maksutapa jää niissäkin hyvin usein tuntemattomaksi. Mutta nämä appit ei taas navigointiin integroidu oikein mitenkään, ei edes iPhonen Google Mapsin kanssa. Taas saa auttaa.

Saako Bemarissa latausnopeuden näkymään jostain, auton näytölle tai appiin? Useimmissa muissa e-autoissa saa. Hybridi-bemaristien kokemuksesta voisi olla apua tässä.
Aero
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1281
Liittynyt: 14 Marras 2011, 16:10
Auto: XE
350i DHC
159 Berlina
33 P4
Paikkakunta: Janakkala

Wonderi kirjoitti: 30 Syys 2019, 21:53 (Vaihdan tähän parempia kuvia kunhan saan auton taas puhtaaksi.)
Ei ku lisäät. Ei kai nyt ekan latauksen kuvaa sovi kadottaa näkösältä :)
Wonderi kirjoitti: 30 Syys 2019, 21:53 Etupenkkiläisille ohjaamo on harvinaisen tilava, vertasi melkein minkä tahansa luokan henkilöautoon. Istuma-asento on hieman ryhdikkäämpi kuin "matalissa" Bemareissa ja ainakin minä saan erinomaisen ja väsyttämättömän ajoasennon vaikka istuinosan kallistussäätöä ei olekaan.
Positiivista, muistaakseni sullakin on erinäköisissä kulkineissa haasteita löytää toimivaa ajoasentoa, joskin juuri eri syystä kuin mulla. Kävitkö etukäteen jossain tutustumassa kabiiniergonomiaan edes kylmillä tyypeillä vai suuntasitko suoraan soitellen sotaan?
Wonderi kirjoitti: 30 Syys 2019, 21:53 Ainoastaan vaihdevipu toimii eripäin kuin kaikissa maailman muissa automaateissa, D onkin vipua eteen tökäten ja R taakse. Saas nähdä tuleeko vahinko ennen kuin opin.
Tuo käy ajatuksissa hyvin järkeen, kun sillä tikullahan ei valita mitään muuta kuin suunta ja se on joko eteen tai taakse verrattuna paikallaanpysymiseen. Voi kyllä aiheuttaa tilanteita lähtiessä useammallekin kuskille, joka on tottunut nykimään tikkua taakse päästäkseen eteenpäin.

Wonderi kirjoitti: 30 Syys 2019, 21:53 Itse auton ajamalla hakien, koska seikkailu on kivaa ja nyt sattui olemaan aikaa siihen käyttää.
:thuup:

Yhtään ajokuntoista autoa en ole vielä ostanut, jota en olisi ostopaikasta kotiin ajanut. Se ensimmäinen kotimatka on kuitenkin sen auton kanssa ensiseikkailu. Mitä pidempi ja mielenkiintoisempi matka ja jännempi auto, sitä ikimuistoisempi reissu.


Ei muuta kuin hauskoja ja hiljaisia kilometrejä! :)
Silence! Is the moment between everyone
Is the best friend you have in the world
That moment in time will help you to survive
Lara Fabian - Silence
Wonderi
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1877
Liittynyt: 20 Syys 2015, 00:39
Auto: i3 94Ah 2016
Paikkakunta: Nokia

Aero kirjoitti: 30 Syys 2019, 22:24 Kävitkö etukäteen jossain tutustumassa kabiiniergonomiaan edes kylmillä tyypeillä vai suuntasitko suoraan soitellen sotaan?
Kylmät tyypit kävin istumassa, muuten luotin että ei se voi olla kovin huono. Varsinkaan kun ei ole kovin negatiivisia koeajoraportteja mistään kuulunut.
Wonderi kirjoitti: 30 Syys 2019, 21:53 Ainoastaan vaihdevipu toimii eripäin kuin kaikissa maailman muissa automaateissa, D onkin vipua eteen tökäten ja R taakse. Saas nähdä tuleeko vahinko ennen kuin opin.
Aero kirjoitti: 30 Syys 2019, 22:24 Tuo käy ajatuksissa hyvin järkeen, kun sillä tikullahan ei valita mitään muuta kuin suunta ja se on joko eteen tai taakse verrattuna paikallaanpysymiseen. Voi kyllä aiheuttaa tilanteita lähtiessä useammallekin kuskille, joka on tottunut nykimään tikkua taakse päästäkseen eteenpäin.
Ei käy järkeen. Ei sitten millään käy järkeen. Varsinkaan kun on cobrakeppiä neljä vuotta tökkinyt ilman että sitä tarvitsee miettiä tai tunnustella sen suuremmin. Useamman kerran olen jo päätynyt eikun-suuntaan vekslatessa.
Wonderi
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1877
Liittynyt: 20 Syys 2015, 00:39
Auto: i3 94Ah 2016
Paikkakunta: Nokia

i3:n renkaiden, jousien ja korin kokonaisuus tekee ajotuntumasta erilaisen kuin missään muussa. Kori on siis hiilikuitua, eli mihin tahansa teräksiseen tai alumiiniseen verrattuna huomattavasti jäykempi. Renkaat on valmistajasta riippumatta suunniteltu vain i3:a varten, kun ei tuota kokoa kerran missään muussa käytetä. Renkaista tekee erikoisen etenkin nopeusluokka, kun auto kerran on rajoitettu 150km/h:iin, ei renkaidenkaan tarvitse olla jäykät 250km/h ajamiseen. Lopputuloksena mun autossa etupään 155/60R20 ja takapään 175/55R20 ovat todella pintapehmeitä, vaikka kumia vanteen ja asfaltin välissä näyttääkin olevan vähän. Tiukahko jousitus keikuttaa tien aalloissa aika äkäisesti, mutta sillansaumat sun muut terävät auto ottaa paremmin kuin mikään millä olen ajanut (Rollssilla ja seiska-Bemarilla en ole vielä ajanut). Yhtälössä auttaa superjäykkä hiilikuitukori, normaalimman auton kori aina hieman "ravistaa" kuoppaan ajaessa, paremmissa vähemmän ja huonommissa enemmän. i3:lla tärinäraidan päälle ajaessa ei tunnu minkäänlaista tärinää, renkaan läpinä raitaa vasten vaan vaimeana. Jousitus näyttää ihan tavalliselta Bemarin jousitukselta, saattaa hyvinkin olla yhteisiä osia ykkösen ja kolmosen kanssa. Olka-akseleissa näkyi olevan jopa etuvetarille reiät tulpalla suljettuna, kuka rakentelee ensimmäisenä i3 xDriven... Näistä kaikista yhteen laskien tiestä tuleva äänimaailmakin on aika erilainen. Rakenteita pitkin ääniä kantautuu vähemmän kuin metallikorisessa, toisaalta muuta huminaa ja kohinaa kuuluu enemmän kuin on tottunut. Desibelitasoja vaikea korvalla mitata, kun korva sopeutuu erilaiseen tilanteeseen. Ei se kuitenkaan markkinoiden hiljaisin eikä meluisinkaan auto ole.
Wonderi
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1877
Liittynyt: 20 Syys 2015, 00:39
Auto: i3 94Ah 2016
Paikkakunta: Nokia

Koska päällyspuolta ei ole kukaan vieläkään pessyt, otetaan tekniikkapuolen kuvia.

Akku on lähes koko lattian kokoinen levy kuten Teslassakin, ulommainen pelti on varsin ohuen tuntuista. Sivusuunnassa ruttausvaraa jonkun verran on, mutta ei parane ajaa kiveen mökkitiellä.
Kuva

Kun nostaa tavaratilan pohjalevyn ylös, ei paljastukaan lisätilaa vaan peltikansi jonka irti ruuvaamalla saa sähkömoottorin näkyviin. Oransseissa kaapeleissa on korkeajännitettä.
Kuva

Toisesta suunnasta samaan reikään katsoen näkyy vielä enemmän tyhjää tilaa, en tiedä istuisiko REX takapuskurin sisällä vai vetoakselin päällä. Ilman tilavarausta REXille asiat olisi voitu kuitenkin järjestellä toisella tavalla, ja tavaratilasta olisi saatu paljon suurempi.
Kuva

Leikkelin tavaratilaan ja etulattioille rullatavarasta kumimatot. Orggismatot on kynnyksestä kynnykseen keskitunnelin yli yhtenäistä mallia, kesäkelissäkin tuskallinen saada pois paikaltaan sotkematta koko sisustusta, talvella olisi mahdoton.
Wonderi
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1877
Liittynyt: 20 Syys 2015, 00:39
Auto: i3 94Ah 2016
Paikkakunta: Nokia

Vaikka pieni ja erittäin ketterästi kääntyvä auto on periaatteessa helppo pysäköidä, se on yllättäen paljon vaikeampi peruuttaa parkkiruutuun kuin F31. Peilit on hyvät ja isot, mutta niistä ei näy parkkiruudun viivoja kun peilit ja kuljettaja on niin korkealla. Oikea peili kääntyy kyllä automaattisesti alas, mutta kuljettajan puoleinen ei. Ja jos peili osoittaa alas, siitä ei näy suoraan taakse. Minä osaan kyllä peruuttaa vaikka rekankin ruutuun, mutta i3 jotenkin ei ole helppo. Ollapa 360-kamerasysteemi. Pörinäautoja harva koskaan peruuttaakaan ruutuun, mutta jostain syystä lähes kaikissa sähköautoissa latausportti on auton takakulmassa, joten latausaseman ruutuun on peruutettava. Yhtään hyvää syytä takana olevalle latausportille en ole kuullut, joku ehdotti että latauslaite on siellä, mutta yhtä hyvin se voisi olla edessäkin kun akku on kerran koko lattian kokoinen.
*Ari*
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 482
Liittynyt: 30 Joulu 2017, 07:55
Auto: Toyota C-HR 2.0 Hybrid
Paikkakunta: LU

Wonderi kirjoitti: 05 Loka 2019, 00:45Pörinäautoja harva koskaan peruuttaakaan ruutuun
Aina peruuttamalla ruutuun ellei ole joku erityinen syy ajaa keula edellä. Mukavampi lähteä likkeelle eteenpäin kun tihrustaa että tuleeko joku jostain, lisäksi peruuttamalla auto on helpompi saada ruutuun kun keula edellä, varsinkin jos on ahdas paikka. Samalla tavalla toimin mp:n kanssa, aina parkkiin keula lähtösuuntaan.
Wonderi
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1877
Liittynyt: 20 Syys 2015, 00:39
Auto: i3 94Ah 2016
Paikkakunta: Nokia

*Ari* kirjoitti: 05 Loka 2019, 06:43
Wonderi kirjoitti: 05 Loka 2019, 00:45Pörinäautoja harva koskaan peruuttaakaan ruutuun
Aina peruuttamalla ruutuun ellei ole joku erityinen syy ajaa keula edellä. Mukavampi lähteä likkeelle eteenpäin kun tihrustaa että tuleeko joku jostain, lisäksi peruuttamalla auto on helpompi saada ruutuun kun keula edellä, varsinkin jos on ahdas paikka. Samalla tavalla toimin mp:n kanssa, aina parkkiin keula lähtösuuntaan.
Olet yksi niistä harvoista :)
Juha
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1338
Liittynyt: 20 Tammi 2012, 10:40
Auto: BMW 740 Le x-drive G12
Ford Ranger Wildtrak
Paikkakunta: Kaarina

*Ari* kirjoitti: 05 Loka 2019, 06:43
Wonderi kirjoitti: 05 Loka 2019, 00:45Pörinäautoja harva koskaan peruuttaakaan ruutuun
Aina peruuttamalla ruutuun ellei ole joku erityinen syy ajaa keula edellä. Mukavampi lähteä likkeelle eteenpäin kun tihrustaa että tuleeko joku jostain, lisäksi peruuttamalla auto on helpompi saada ruutuun kun keula edellä, varsinkin jos on ahdas paikka. Samalla tavalla toimin mp:n kanssa, aina parkkiin keula lähtösuuntaan.
Juuri näin. Paitsi, että mp parkkeerataan aina keula ylämäkeen päin...

Hyviä havaintoja i3:sta! Saa jatkaa. Nettiauton kirjanmerkkeihin on itselläkin ilmestynyt tämä :thup:
Ex:
F11 530dA XD M-Sport, E46 325i cabrio, F11 525 dA XD, F10 530dA XD M-Sport, E91 320xdA, e90 325xiA, F01 730d, e65 730dA, e61 530dA LCI M-Sport, e90 318iA, e60 530xdA LCI, e39 530dA Touring M-Sport, e46 316iA, e39 530dAT, e39 523iAT, e30 320i
Aero
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1281
Liittynyt: 14 Marras 2011, 16:10
Auto: XE
350i DHC
159 Berlina
33 P4
Paikkakunta: Janakkala

Ruutuun ajaessa on valinnan mahdollisuus, poistuessa harvoin. Ruutuun ajaessa kannattaa valita peruutus jos se on järkevästi mahdollista, lähtiessä naapuriautojen takakulmat blokkaa näkyvyyttä ja ohiajavien vauhti on tyypillisesti kovempi.

Minä olen tuosta saanut paheksuviakin kommentteja, kun ei ruutuun muka saisi pakittaa. Ehdottomasti paras oli entisen kollegan "Ethän sää Jumbon parkkihallissakaan peruuta ruutuun!!" (ei muuten pidä paikkaansa). Validit mulle esitetyt syyt ajaa keula edellä ruutuun on lastausaukon pitäminen paremmin saatavilla ja nyt tuo keulapään latausportti.

Meillä on tällä hetkellä 4 autoa tuossa pihassa, kaikki pakitettuna pihaan. Ei rajoitu yleisiin parkkiksiin tää meidän parkkiinpakitustapa...
Silence! Is the moment between everyone
Is the best friend you have in the world
That moment in time will help you to survive
Lara Fabian - Silence
Wonderi
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1877
Liittynyt: 20 Syys 2015, 00:39
Auto: i3 94Ah 2016
Paikkakunta: Nokia

Mutta ruutuun ajaessa auto pitää osua aika tarkkaan, ruudusta pois peruuttaessa saa päätyä vaikka kuinka vinoon, kun tilaa on eikä siihen olla jäämässä. Jostain syystä marketin parkkipaikalla suurin osa autoista on ajettu nokka edellä ruutuun, tai ruutujen läpi ajettu valmiiksi keula lähtösuuntaan jos on tilaisuus. Kamalan avuttoman näköisiä peruutussuorituksia näkyy liikenteessä usein, osaajillekin olisi helpompaa jos autosta näkyy hyvin, myös parkkiruudun viivat.
Aero
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1281
Liittynyt: 14 Marras 2011, 16:10
Auto: XE
350i DHC
159 Berlina
33 P4
Paikkakunta: Janakkala

Kyl, näkyvyys on aina plussa pakitellessa ja toki muutenkin. Selkeälinjaiset avot on tässä ihania, kun katto auki näkyy melkein koko maailma siitä ympäriltä.

Käytännössä iso osa markettien pihassa olevista, etuperin parkkeeratuista autoista taitaa olla niinpäin, kun kuski välttää peruuttamista viimeiseen asti. Mutta ei siinä, ainakaan näillä seuduin joku 90% ei markettiparkkiksella osu ruudun rajojen sisälle etuperinkään. Lähes joka auto on keulan puolelta ruudusta yli. Voi jopa olla, että pakkiparkki olisi vähemmän "roiskaistu" vain sinnepäin.

Ruudun läpi ajaminen on validi ja käytännössä tehokas vaihtoehto, jos on tarjolla. Kaikista vähiten nysväämistä ja päänpyörittelyä.
Silence! Is the moment between everyone
Is the best friend you have in the world
That moment in time will help you to survive
Lara Fabian - Silence
wsaarja
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 506
Liittynyt: 18 Heinä 2016, 19:44

Aero kirjoitti: 05 Loka 2019, 14:04 Mutta ei siinä, ainakaan näillä seuduin joku 90% ei markettiparkkiksella osu ruudun rajojen sisälle etuperinkään.
Ihan siitä syystä, että keula edellä kääntäessä et näe ruutua. (Tai et osaa hamottaa missä kääntymättömät pyörät kulkee) Pakilla viivat näkyy peileistä. Jos multa kysytään niin peruuttessa suurin virhe on katsoa muuta kuin peilejä (kamera tietty poislukien)
*Ari*
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 482
Liittynyt: 30 Joulu 2017, 07:55
Auto: Toyota C-HR 2.0 Hybrid
Paikkakunta: LU

Vinoruutuihin, kuten parkkihalleissa, mennään keula adellä, samoin mp:n kanssa nokka ylämäkeen kuten jo mainittiin. Muuten käytännössä aina perä edellä ruutuun koska se on helpompaa ja luontevampaa kun keula edellä. Samalla tavalla näyttää muutkin perheenjäsenet pysäköivän kulkineensa joten olemme kaikki erilaisia nuoria :)

Mutta....

Ihan sama miten kukin ajaa autonsa parkkin ja mun osalta tämä oli tässä, jään mielenkiinnolla seuraamaan kokemuksia i3:sta koska auto kiinnostaa vaikka pelkkään sähköön ei ole käytännössä mahdollisuuksia tällä hetkellä.
Wonderi
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1877
Liittynyt: 20 Syys 2015, 00:39
Auto: i3 94Ah 2016
Paikkakunta: Nokia

No nyt on kotonakin laturi autolle. Laturin valmistaja on Metron, tavallista näppärämpi kun ei tarvitse mitään wallboxia asentaa kiinteästi, eikä ole johdon puolivälissä hankalaa elektroniikkamölttiä. Yksinkertaisesti johto jonka toinen pää sopii autoon ja toinen pää voimavirtapistorasiaan, adapterilla sopii myös shukopistorasiaan. Adapterin tein vaihtamalla tavallisen shuko-jatkojohdon naaraspäähän voimavirtatöpselin. Turvallinen ja laillinen. Laturin tehoa voi säätää auton puoleisen töpselin napista painelemalla ja ledin vilkuntaa seuraten. Voimavirtaan kytkettynä 4,1kW-11kW, yhteen vaiheeseen kytkettynä 1,4-3,7kW. i3:han osaa ottaa vaihtovirtaa vastaan maksimissaan 11kW, eli enempää ei tarvitakaan. Toisaalta 11kW:lla lataa tulevaisuudessa vaikka isommankin sähköauton akun yön aikana täyteen. Kunhan muistaa ettei sauno ja kokkaa yhtä aikaa, tämän talon pääsulakkeet on 3x25A. Ja satunnaisista shukopistorasioista ladatessakin parempi ettei ota täyttä 16A:ta ja polta taloa. 3x32A versiokin tuosta laturista on myynnissä.
Wonderi
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1877
Liittynyt: 20 Syys 2015, 00:39
Auto: i3 94Ah 2016
Paikkakunta: Nokia

Hetken satoi vain vähän ja sain Mustin pestyä. Sen verran kiiltävä että kylkeen heijastuu vaikka mitä kuvioita.
On siinä vaan vähemmän pestävää kuin isommassa autossa, ja pyyhkijät sai puhdistettua kätevästi keulan yli kurkottaen.
Kuva
Kuva
Kuva
Näillä penkeillä saan suorastaan erinomaisen ajoasennon, mutta sivutuki on 70-luvun amerikkalaisen auton tasolla. Sen lisäksi että sivutuet on matalat ja nahka liukasta, sivutuet on suunniteltu leveämmille ihmisille. 90-kiloinen kroppani mahtuu heilumaan useamman sentin ennen kuin ottaa sivutukeen kurvissa kiinni.
masaf1
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 903
Liittynyt: 06 Heinä 2011, 09:11
Auto: Kia Proceed GT

Miltä toi näyttää takapenkin osilta, mahtuuko sinne aikuisia istumaan? Pistään tosielämän kuvia takaovet auki :)
Wonderi
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 1877
Liittynyt: 20 Syys 2015, 00:39
Auto: i3 94Ah 2016
Paikkakunta: Nokia

masaf1 kirjoitti: 08 Loka 2019, 13:54 Miltä toi näyttää takapenkin osilta, mahtuuko sinne aikuisia istumaan? Pistään tosielämän kuvia takaovet auki :)
Olin jo käsi takaoven kahvassa kuvia ottaessa, mutta "ei takapenkki ketään kiinnostaisi kuitenkaan" ja jätin ottamatta. :lol:
Takapenkillä on tilaa about saman verran kuin F20:ssa, paitsi tämä on neljän hengen auto eli keskipaikkaa ei ole. Eli ei mikään tilava, mutta 185-senttisenä mahdun juuri oman ajoasentoni taakse istumaan.
masaf1
Rekisteröitynyt käyttäjä
Rekisteröitynyt käyttäjä
Viestit: 903
Liittynyt: 06 Heinä 2011, 09:11
Auto: Kia Proceed GT

Tosiaan tänään mietin ekaa kertaa oisko tuo F20 korvaaja kun lapset on jo naamat menosuuntaan (4- ja 7-v.) ja kuskailut aika minimaalisia tyyliin töiden jälkeen 500 metriä pvk:sta kotiin ja sit pari kilsaa harrasteisiin. Työmatka olis 26 km/suunta eli 260 km/viikko, maantiepainotteista eli ei tarttis koko ajan latailla khyl... Muutenkaan ei tuu ku 11tkm/vuosi tohon ykköseen. Seuraan tätä topikkia siis hieman...

Onhan meillä toki bensa-autokin perheautona pidempiin reissuihin.
Vastaa Viestiin